ico

Proiecte europene

You are here: Home » Proiecte europene

 

BLUE COUNTRIES
2018 – 2020

Proiect Erasmus KA2

După ce am văzut rezultatele proiectului eTwinning, am dorit să ne îmbogățim experiența, împărtășind rezultatele, depășind barierele digitale și având în realitate un schimb de bune practici cu alte școli europene.
Luând în considerare faptul că trăim lângă Dunăre și simțim, zilnic, consecințele nepăsării oamenilor cu privire la importanța apei pentru viața lor, școala noastră și-a propus să se implice în proiectul european Erasmus „Blue countries”. Principalul scop a fost să-i facem pe elevii noștri mai conștienți și pregătiți să ia măsuri astfel încât să putem păstra moștenirea naturală, dar și să dezvoltăm competențele digitale și lingvistice, căutate de societatea actuală.

„Blue countries”,coordonat de Polonia și având ca parteneri Irlanda, Grecia, România, Italia și Estonia, este centrat pe protejarea vieții acvatice și diminuarea consumului de apă, prin formarea și implicarea elevilor în acțiuni pe această temă.

Fiind implicați în multe activități non-formale, am observat o carență a informațiilor deținute de copii cu privire la importanța apei în viața oamenilor și efectele comportamentului uman iresponsabil față de calitatea apei.

Ținând cont că aceasta este o problemă globală, am realizat necesitatea creării acestui proiect cu alți parteneri europeni care s-a concentrat nu numai pe aspectele teoretice, ci și pe dezvoltarea atitudini pozitive față de protejarea apei și a ecosistemelor sale. Prin schimbul de bune practici pe care l-am realizat, am încercat să ne transformăm elevii în cetățeni europeni responsabili, care vor aprecia valoarea apei din regiunea lor. Astfel, problema poluării apei și diminuarea consumului de apă va asigura dezvoltarea durabilă.

Un alt obiectiv principal al acestui proiect a fost extinderea învățării dincolo de pereții clasei, extinderea orizonturile elevilor, pentru a-și trezi conștiința pentru natură și modalitățile de protejare a acesteia.

Ne-am dorit ca elevii noștri să dobândească cunoștințe semnificative și atitudini pozitive, să-și îmbunătățească abilitățile digitale și de limbaj, să înțeleagă avantajele lucrului în echipă, în acest scop au explorat ecosistemele râurilor/ mărilor, au făcut experimente, cu accent pe calitatea apei, au construit filmulețe documentare, au creat broșuri și reviste, însă, unul dintre avantaje a fost colaborarea cu colegii lor din celelalte școli partenere europene.

Toate activitățile proiectului au fost centrate pe motivația de a păstra curat mediul acvatic, pe voința lor de a împărtăși informațiile dobândite cu comunitatea pentru a-i convinge pe alții să li se alăture efortului de îmbunătățire a calității apei din localitatea lor. Elevii au dobândit capacitatea de a împărtăși responsabilitățile, gândirea lor critică și rezolvarea abilităților de problemă, creativitatea lor, folosind competențele de limbă engleză.

Printre cele mai provocatoare și elocvente activități ale proiectului „Blue countries” au fost: realizarea lipdubului școlii, a unor mori de apă, a machetei cursului Dunării prin România, a măștilor și costumelor din materiale specifice domeniului acvatic, studierea vieții într-un acvariu și din râul Prut, respectiv lacul Brateș, dar nu în ultimul rând gătirea unor bucate tradiționale cu specific pescăresc.

În concluzie, ținând cont că elevii vor fi conștienți de importanța apei și de necesitatea de a o proteja, fiind implicați activ și învățând prin descoperire că fiecare acțiune contează, luând legătura cu modalitățile altor civilizații de a-și păstra regiunile acvatice, considerăm că obiectivele proiectului sunt realizate și sunt conectate la o problemă majoră globală.

 

PE MELEAGURI EUROPENE

Activități și impresii “BLUE COUNTRIES”

20 de elevi din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, împreună cu 5 cadre didactice, au participat la mobilitățile desfășurate în țările partenere pe parcursul celor 2 ani de proiect. Iată câteva dintre impresiile lor.

Apa, element fundamental al vieții în Estonia

http://www.pasiunesiimaginatie.cuzavoda.ro/apa-element-fundamental-al-vietii-in-estonia/

În țara verde a spiridușilor

http://www.pasiunesiimaginatie.cuzavoda.ro/in-tara-verde-a-spiridusilor/

Dincolo de Napoli

http://www.pasiunesiimaginatie.cuzavoda.ro/dincolo-de-napoli/

Lodz, Polonia

http://www.pasiunesiimaginatie.cuzavoda.ro/lodz-polonia/

Parteneriate si proiecte internationale

Blue Countries (Tarile Albastre) este un proiect axat pe interdisciplinaritate, tema importanței apei regăsindu-se atât în geografie și istorie cât și în literatura și artă.
Elevii au explorat ecosistemele fluviului sau mării făcând experimente, organizând dezbateri, creând broșuri și reviste. Unul dintre produsele proiectului a fost macheta Dunării și Mării Negre prezentând relieful, vegetația și fauna în aceste zone. De asemenea vom avea și o revistă digitală a proiectului care va fi continuată în primul semestru al anului școlar următor.
Parteneri : Belgia, Portugalia, Olanda, Spania, Croatia, Italia.
Prof. CARMEN MARINESCU
Prof. DANA ANTOHIE

MovieMe este un parteneriat cu Franța și Turcia bazat pe istoria filmului. Elevii vor forma o echipă de reporteri și în urma activității vor publica o revistă online. Vor studia diferite genuri, vor afla care sunt elementele unui film și cum se realizează acesta, și vor redacta articole. In urma unei competitii de logo-uri, elevii nostri au castigat, oferind proiectului logo-ul creat de ei.
Prof. CARMEN MARINESCU

Eat Well, Live Better este un proiect care își propune să încurajeze un stil de viață pozitiv pentru bunăstarea psiho-fizică personală. Se dorește ca elevii să cunoască valoarea corectă a alimentelor, să-și respecte propriul corp, prin alimentație adecvată, să fie încurajați să pregătească și să consume alimente sănătoase, să facă cunoscute piramida alimentară și caracteristicile hranei prezente, să compună rația zilnică a alimentelor la indicațiile piramidei alimentare.
Parteneri : Slovacia, Albania, Cipru, Italia, Lituania, Grecia, Macedonia, Turcia
Prof. CARMEN TUDOSE

GrowinGreen s-a desfășurat atât în sala de clasă cât și în grădina școlii, având ca scop un proces de învățare accesibil tuturor elevilor, axat pe obiective importante vizând deprinderile și creativitatea acestora. Activitățile colaborative au fost orientate în special către îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză și realizarea unor campanii ecologice privind protejarea apei, animalelor, naturii în general, dar și obiceiuri de alimentație sănătoasă. Principalul produs a fost crearea unei reviste digitale prezentând activitățile realizate pe parcursul anului scolar.
Parteneri : Spania, Turcia, Franta, Italia, Bulgaria, Cehia, Slovacia
Prof. CARMEN MARINESCU
Prof. MARIANA VIZINTEANU

To understand to be understood ( A intelege, a fi inteles) – Acest proiect a fost inițiat cu scopul de a ajuta oamenii să se înțeleagă reciproc. Copiii au descoperit noi culturi și au înțeles importanța unei atitudini deschise față de toți oamenii, acceptând diversitatea, promovând toleranța. Acest proiect a câștigat Certificatul Național de Calitate și Certificatul European de Calitate.
Parteneri: Polonia, Grecia, Spania
Prof. NICOLETA NEICU

Carnival in Europe (Carnavalul în Europa) – este un proiect eTwinning prin intermediul căruia copiii descoperă festivitățile și tradițiile din diferite țări, apreciind diversitatea culturilor. In cadrul atelierelor de lucru, elevii au creat invitații pentru carnaval, costume, măști și, nu în ultimul rând, au învățat să realizeze un machiaj adecvat festivalului. In acest semestru, cei mici vor fi inițiați în cantece și dansuri specifice unui carnaval. Partenerii noștri sunt școli din Spania, Franța, Grecia, Turcia, Italia, Malta, Slovacia, Polonia și Cipru.

Prof. coordonator Nicoleta Neicu

How to celebrate the arrival of Spring (Sărbătorind sosirea primăverii) Acest proiect eTwinning are ca obiectiv promovarea artei și gustului pentru frumos, prin cunoașterea și utilizarea diferitelor mijloace de expresie artistică. Elevii clasei a III-a B și-au prezentat creațiile artistice cu tema: „Peisaje ale naturii”, realizând și prezentări PowerPoint și scurte montaje video folosind noi aplicații digitale.

Prof. coordonator Nicoleta Neicu

Open Air Exhibition (Expozitie in aer liber) – un proiect eTwinning bazat pe plimbări în aer liber, pentru a studia natura din jurul nostru, și prezentare de creații tematice. Obiectivul principal este dezvoltarea creativității copiilor și încurajarea exprimării artistice. Elevii claselor a IV-a au realizat expoziții pentru fiecare anotimp, studiind și folosind materiale din natură, și au prezentat partenerilor fotografii și scurte filme. Partenerii noștri sunt școli din Estonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Letonia, Georgia, Grecia și Turcia.

Prof. coordonatori Carmen Tudose si Angela Grecu

What’s on your Currency? (Ce găsim pe bancnote?) – Acest proiect eTwinning este realizat cu scopul de a cunoaște personalitățile istorice sau artistice de pe bancnotele fiecărei țări, încurajând cunoașterea geografiei Europei si înțelegerea valorii bunurilor care diferă de la o țară la alta. Scolile partenere din Marea Britanie, Italia, Polonia, Ucraina au organizat video-conferințe și schimb de email-uri, un alt obiectiv important al proiectului fiind și îmbunătățirea competențelor digitale.

Prof. coordonatori Carmen Tudose si Angela Grecu

“Nature inspires and gives” (2012) este un proiect eTwinning care pune accent pe implicarea în procesul educaţional, copiii învăţând să exploreze, să creeze si să se exprime liber prin artă. Natura a fost întotdeauna o sursă de inspiratie şi ea se regăseşte în lucrările unor elevi minunaţi.
Scopul proiectului este dezvoltarea talentului artistic, cultivarea dragostei pentru natură şi încurajarea schimbului de experienţă între şcolile europene (Scoala Podstawowa nr 84, din Poznań, Polonia, Scoala “Avram Iancu” din Bistriţa si Scoala nr 29 din Galati). Interesul pentru activităţile extracurriculare este mai mare, comunicarea între elevi se îmbunătăţeşte şi, nu în ultimul rând, ar trebui menţionat impactul pozitiv asupra opiniei publice.

Prof. coordonator Carmen Marinescu

Proiectul eTwinning “My Book, My friend” (2013) si-a propus să motiveze elevii să citească mai mult, să le dezvolte creativitatea, să-i ajute să-și exprime punctul de vedere, să-și îmbogățească vocabularul și să le trezească interesul pentru cultură.
Un alt obiectiv important a fost dezvoltarea competențelor digitale și a celor de comunicare în limba engleză.
Împreună cu partenerii din Croația și Polonia, elevii au învățat să facă prezentări powerpoint, postere și logo-uri folosind aplicația site-ului www.pizap.com, au realizat un video clip despre importanța lecturii și cărțile preferate, au compus povești și au creat ilustrații, și nu în ultimul rând, au întocmit un mic dicționar român-englez-croat.
Proiectul a fost evaluat, primind Certificatul Național de calitate și apoi, Certificatul European.

Prof. coordonator Carmen Marinescu

Un alt proiect desfășurat în 2013 a fost proiectul eTwinning ”Small School Hygiene” cu parteneri din Polonia și alte scoli din județul nostru. Tema activităților a fost igiena orală și personală.
S-au realizat următoarele activități: un dicționar trilingv pentru formule de salut, de politețe, de adresare, un chestionar despre igiena personală, desene realizate electronic și pe suport de hârtie, un CD cu cântece, fotografii, prezentări Power Point.
Un moment deosebit a fost intâlnirea cu medicul stomatolog Maria Dumitru care a oferit consiliere de specialitate și a dăruit kituri de îngrijire orală și pliante foarte apreciate de elevi.
Doamna profesor susține că participarea la proiect a condus la creativitate și inovaţie pedagogică, la integrare curriculară și culturală, la colaborarea între şcolile partenere, la utilizarea tehnologiei informatice, la durabilitate şi transferabilitate de abordări metodice si la sporirea încrederii în sine și în semeni.

Prof. coordonator Tatiana Labus



Tot un proiect eTwinning, “The Journal Of The Seasons” a desfășurat si doamna profesor Georgeta Săndulache, având ca parteneri școli din Polonia și Romania (2013-2014).
Activitățile desfășurate s-au pliat pe sărbătorile specifice fiecărui anotimp și au fost popularizate prin postarea imaginilor cu rezultate ale muncii elevilor pe pagina proiectului.
Dintre acestea amintim: prezentarea țării, a Galați-ului(Power-Point), a clasei (imagini cu elevii implicați în diverse activități, sala de clasă), realizarea de lucrări utilizând materiale din natură si postarea lor într-o formă atractivă, vizita la Grădina Botanică (prezentare pe site a vizitei) si realizarea copacului eTwinning (materiale naturale). Aceste activitati au fost incluse in Jurnalul Toamnei.
In Jurnalul Iernii au fost incluse următoarele: lucrări plastice ilustrând 1 Decembrie -Sărbătoarea Națională , postere despre România, schimb de daruri de SF.Niculae, felicitări de Crăciun, interpretare de colinde în limba engleză, Mihai Eminescu – prezentare a activității poetului în limba engleză pentru parteneri (recitări de poezii) si 24 Ianuarie -Sărbătoarea Unirii postandu-se pe site „Dans tradițional românesc- Hora moldovenească”.

Prof. coordonator Georgeta Sandulache

Proiectul “I love music, I love drama, I love life” este un proiect multilateral Comenius cu parteneri din Spania, Grecia, Italia, Irlanda, Polonia, Turcia având ca obiectiv principal cunoaşterea genurilor muzicale şi a teatrului în Europa.
Pe parcursul primului an scolar 2013-2014 am realizat logo-ul şi site-ul proiectului, continuând cu prezentarea şcolii în primul nostru lipdub. A urmat înfiinţarea unui cor de elevi şi interpretarea de colinde pe 2 voci. În luna februarie unul dintre obiectivele noastre a fost prezentarea şi apoi confecţionarea de instrumente muzicale tradiţionale, elevii din învăţâmântul primar interpretând un cântec cu ajutorul tobelor create.
Prima mobilitate a fost în Huesca, Spania – ţara coordonatoare- unde am plănuit în detaliu activităţile proiectului pentru primul an, bucurându-ne şi de frumuseţile regiunii. Am vizitat catedrala şi primăria orasului, o vinărie şi nu în ultimul rând, castelul din Loarre- Bolea şi Zaragoza.
A doua mobilitate s-a desfăsurat la Galaţi, partenerii făcand cunostinţă cu elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale nr. 5 şi studiind metodele noastre de predare. Partenerii şi copiii lor au participat la o seară tradiţională autentică (mâncare specifică Moldovei, muzică şi dans), li s-a prezentat sistemul românesc de învăţâmânt şi au fost implicaţi în activităţi lingvistice şi sportive. La sfârşit s-au bucurat de atracţiile turistice ale regiunii Sinaia-Bran.
În mobilitatea din iunie în Irlanda, vom prezenta dansurile şi costumele noastre populare, urmând ca ultimul an al proiectului să îl dedicăm teatrului şi realizării unui muzical.

Prof. coordonator Carmen Marinescu


Proiect Comenius

loader

top

Show Comments